Nonwoven Nedir?

Nonwoven Nedir?

Nonwoven kumaş, örme veya dokuma olmayan sadece özel kullanımlar için üretilen nonwoven kumaş, kullanım süresine göre de maliyeti oldukça düşük olan teknik bir tekstil malzemesidir. Nonwoven kumaşı sıvı çekebilen, sıvı itebilen, sağlam, esnek, yumuşak, gergin, yanmayı geciktirici özelliği olan, filtre edici özelliği de bulunan, bakterilere karşı dayanıklı yapısıyla bilinen bir üründür.

Nonwoven kumaş dokumasız olan bu ürün, birçok uygulama aşamasında kullanılabilir.

Nonwoven; dokuma, örme gibi klasik yöntemler haricinde; liflerin çeşitli yöntemlerle biraraya getirilmesiyle, oluşturulan tülbentin; mekanik, kimyasal ve ısıl yöntemlerle sabitleştirilmesiyle yani iç içe geçirilip birbiri ile bağlanmasıyla elde edilen tekstil yüzeyleridir. *EDANA'ya göre nonwoven; Artan çeşitlilikteki uygulamalar için ekonomik çözümler sunan mühendislik harikası kumaşlar olarak tanımlanmaktadır. (*Edana: European Nonwovens and Disposables Association).

Dokusuz yüzeyler (Nonwoven) binlerce yıldır dünyanın çeşitli bölgelerinde yorgan, elbise ve çadır olarak kullanılmıştır. Yün lifinin çeşitli yöntemlerle keçeleştirilmesi ile elde edilen bu yüzeyler, nonwoven tekstillerin dünya üzerindeki ilk örnekleridir. 19. yüzyılda iplik döküntüsünü değerlendirmek için bu artık lifler geliştirilen iğneleme yöntemi ile birbiri içerisine geçirilerek çeşitli nonwoven yüzeyler elde edilmiştir. Günümüzde pek çok uygulama alanı bulan dokusuz yüzeyler hayatımızda önemli bir yer tutmaktadır. Örneğin: kağıt mendiler ve halı sahalarladaki zemin kaplamaları dokusuz yüzey uygulamaları sayesinde üretilmektedir.

Nonwoven üretiminde liflerden tülbent elde edilmesi ve bu elde edilen tülbentteki liflerin birbirine çeşitli yöntemlerle bağlanması ve bağlanan liflerin fikse olabilmesi içinde terbiye edilmesi gerekir. Nonwoven üretim sürecinde uygulanan çeşitli yöntemler vardır. Bunlar:

  • Tülbent Oluşturma Yöntemleri; Kuru Yöntemler, Sulu Yöntemler, Filament Serme Yöntemleri.
  • Tülbent Sabitleştirme Yöntemleri: Mekanik Yöntemler, Kimyasal Yöntemler, Isıl Yöntemler, Mekanik-Isıl Kombinasyonu.
  • Tülbent Terbiye Yöntemleri: Kimyasal (Boya, Baskı, Kaplama, Antistatik, Anti-Mikrobiyel, Antibakteriyel, Güç Tutuşurlük apresi vb.), Mekanik (Kalandırlama, Laminasyon, Kabartma vb.).